LYCS Architecture Office Design | 零壹城市事务所 办公空间设计

 

The new office of LYCS Architecture is a renovation design of a tower penthouse in downtown Hangzhou, with a panorama view of the West Lake World Heritage. The original space with is an non-professional add-on storage room to the tower roof composed of elevator mechanical room, fire escape doors and slanted drainage surfaces. The idea of this design is to create the juxtaposition of this abandoned storage space and the new office, through the material homogeneity to heterogeneity and temporal attenuation of space.

In celebrating the collectiveness and parallelism of the authentic architecture language and the self-built “dialects”, the design remains the imprint of several original elements in revealing its original non-professional property. The eroded columns were kept in contrast to the white steel frame of the roof. The elevated floor from the original slanted drainage roof is perforated and covered with removable glasses, in making the original roof surface explicit yet in depth. The fire escape door canopies and the rough ceramic wall are kept to imply the mutation from the abandoned storage space into an introverted architecture office, further to amplify the existing transformation from an exterior roof into an interior space.

The steel frame and walls are painted in creating a museum-like white space, as an exhibitive gesture to the remainders. Unlike a pure delicate white room, the painted walls with the original layer of mosaic and cracked texture give a level of ambiguity upon the completely new walls. The juxtaposition of fading ceramic wall segments with blocking and opening doors and the new white walls creates another level of heterogeneity.The overlaying program of the heavy-industrial elevator mechanical room and the architecture office space attenuates time in creating its narratives. The broken orange roof door retired from its previous function as a guardian. It is moved thus respected as the interior door of the meeting room, in prolonging the lasting period of architectural elements and its space.

The design attempts to create the dialectical effect of architecture professionalism as the program is, and the non-professionalism in architecture. It celebrates multi-signatures over single signature, which also reveals one of the design philosophies of LYCS Architecture.

Location: Hangzhou   |   Total Area: 350 Sqm

         
        零壹城市建筑事务所新办公空间设计是对杭州市中心一栋大楼旧有顶层空间的改造更新。原有顶层空间是大楼屋顶加建的仓库,包括电梯机房、消防楼梯间和倾斜的排水屋面。设计理念通过把握建筑材料的同质性、异质性以及时空性,创造旧有仓库空间和新办公空间的并置。
        为了彰显正统建筑语言与建筑“方言”之间互动并行与辩证关系,设计保留、改造了一系列能够揭示其原有搭建的“非职业”的设计元素:钢构架屋顶通过白色喷漆处理,使原有锈蚀的混凝土梁柱依然作为结构核心被完全保留;房间采用架空的白色地胶板,五个镂空设计的地下橱窗玻璃镶嵌其中,展现了原有粗糙倾斜的排水屋面;从屋顶到仓库,从废弃到重新利用,疏散门的雨棚和粗糙的马赛克墙暗示着这片空间定义的变迁。
        在这个延续、重组、再现的空间设计中,马赛克和裂缝质感的材料层次,与白墙的崭新交织出一种暧昧的凝视。褪色而带有多次修补痕迹的旧水泥墙体与白色新墙体的并置创造了另一个层次的异质性。重工业感的电梯机房通过窗口展示成为事务所空间的一部分,延伸了时空感并创造了其自身的语境。坏损的橙红色疏散门扇被移植作为事务所会议室的大门,使旧建筑的元素得到尊重,焕发它旺盛的生命力。零壹城市建筑事务所的空间设计,试图在与空间功能吻合的职业建筑设计和粗犷的原有非职业设计之间,创造一种辩证的对立关系。超越单一的设计风格,讴歌创作的不拘一格,这也是“零壹城市”的设计理念之一。
项目地点: 中国杭州    |   项目面积: 350平方米